Έξοδος από τα Μνημόνια ή την κυβέρνηση;

Έξοδος από τα Μνημόνια ή την κυβέρνηση;

Ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία που του προσέφερε η συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή για να αλλάξει γήπεδο. Να φύγει από την γκάφα του Ίλιντεν και να προβάρει το προεκλογικό του αφήγημα. Τη θριαμβολογία της εξόδου από τα Μνημόνια. Κι αυτό το αφήγημα, όμως, το εντάσσει στο γενικότερο πλαίσιο της διχαστικής πόλωσης που ακολουθεί. Εμείς πετυχαίνουμε το 2018 εκεί που εσείς αποτύχατε το 2014, λέει στην αντιπολίτευση. Μόνο που το αφήγημά του είναι διάτρητο. Η θριαμβολογία του εμπεριέχει μια πολιτική απάτη ή, έστω, μια τερατώδη πολιτική αντίφαση. Η χώρα δεν βγήκε από τα Μνημόνια νωρίτερα γιατί δεν της το επέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά αναγκάστηκε να υιοθετήσει την πολιτική που καταδίκαζε. Για να το πούμε απλά. Η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να ακολουθήσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που ανέτρεψε για να την αλλάξει. Και αυτή είναι η βαθιά πολιτική, ιδεολογική και ηθική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγικά ηττηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Ηττήθηκε όταν μεταλλάχθηκε από αριστερό ανατρεπτικό κόμμα σε μνημονιακή κυβέρνηση κυνικού εξουσιασμού. Έκτοτε ο πολιτικός του χρόνος είναι δανεικός. Επιβιώνει με την ανοχή μιας εξουθενωμένης κοινωνίας που θέλει επιτέλους να βγει από τον φαύλο κύκλο. Και με την ανοχή των δανειστών που διασφαλίστηκαν μετά την συνθηκολόγησή του.

Την ημέρα της εξόδου από το Μνημόνιο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, γιατί τα δίδακτρα της ωρίμανσής του κόστισαν στον ελληνικό λαό περίπου 80 δισ. Δεύτερον, γιατί το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ βάθυνε και επιμήκυνε την κρίση. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα ίσως στην ιστορία που βίωσε δέκα συναπτά χρόνια κρίσης και ύφεσης. Και σ’ αυτό έβαλε το χεράκι του ο ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ ο λαός έσφιξε ακόμη πιο πολύ το ζωνάρι. Αυξήθηκαν οι φόροι του, μειώθηκαν κι άλλο τα εισοδήματά του και επιδεινώθηκε δραματικά το βιοτικό του επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σώζεται ούτε από τη θριαμβολογία του για την έξοδο από το Μνημόνιο ούτε από το ολιστικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ένα σχέδιο παλαιοκομματικό και αντιαναπτυξιακό. Η απορρόφηση των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας από τα Πανεπιστήμια προδίδει το παραγωγικό μοντέλο που προτείνει. Την επιστροφή στο μοντέλο του παρελθόντος που μας οδήγησε στην καταστροφή. Μια κοινωνία χωρίς δεξιότητες, που θεωρεί το πτυχίο του πανεπιστημίου διόδιο για το Δημόσιο.

Δεν απασχολεί πια τον λαό ούτε η μελλοντική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που σπεύδουν πολλοί να προδικάσουν, ούτε το μέλλον που του τάζει. Το μόνο που τον απασχολεί είναι ο χρόνος της εξόδου του από την κυβέρνηση.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *