Ακροβασίες

Ακροβασίες

Η κυβέρνηση ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί στις σχέσεις της με τους εταίρους και τους δανειστές της χώρας. Ένας πόλεμος λέξεων και δηλώσεων, φραστικές ακρότητες και υπερβολές δημιουργούν αχρείαστες εντάσεις. Που φυσικά δεν έχουν μείνει αναπάντητες από τους εταίρους μας, τα ξένα ΜΜΕ, αλλά και δυστυχώς παραδοσιακούς μας φίλους και συμμάχους. Σε μια στιγμή που η χώρα αναζητεί λύσεις για τη χρηματοδότησή της.

Όλα αυτά δημιουργούν μια αρνητική ατμόσφαιρα, αποδυναμώνουν τα διεθνή μας ερείσματα και τελικά, φοβούμαι, ότι θα αποβούν εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι άλλο πράγμα να παίρνεις το λελογισμένο ρίσκο μιας ρήξης σε ένα θέμα που αφορά τα ζωτικά σου συμφέροντα. Και άλλο πράγμα η αποκοτιά της συνολικής ρήξης με το σύστημα των παραδοσιακών σου συμμάχων. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της οικογένειας των ευρωπαϊκών λαών, στην οποία με εθνική επιλογή και με μεγάλο κόπο ενταχθήκαμε. Και ενταχθήκαμε για να διασφαλίσουμε την οικονομική μας ευημερία, τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, και τα εθνικά μας σύνορα.

Η χώρα χρεοκόπησε. Με δική της ευθύνη. Όταν χρεοκόπησε, για να σταθεί στα πόδια της, και στο ευρώ, οι εταίροι μας δάνεισαν περίπου 240 δις ευρώ με πολύ χαμηλά επιτόκια. Με όρους φυσικά. Για δημοσιονομική προσαρμογή και εξυγίανση. Και μεταρρυθμίσεις για να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική. Και τελικά να μειωθεί το χάσμα της παραγωγικότητας που μας χωρίζει από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Εμείς, μόλις κάναμε τα απολύτως απαραίτητα για να κρατήσουμε το κεφάλι έξω από νερό, νοθεύσαμε τις μεταρρυθμίσεις και δαιμονοποίησαμε τους δανειστές. Και τελικά φέραμε στην εξουσία μια κυβέρνηση που ξαναφέρνει τις παθογένειες των δεκαετιών που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και κάτι χειρότερο. Μας οδηγεί σε σύγκρουση με τον πυρήνα της Ευρώπης. Με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους. Να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα όμως. Και όχι μόνο στα οικονομικά. Αλλά και στα εθνικά μας θέματα.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που ζητούσε από το Συμβούλιο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Η έκθεση ανέφερε μια σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει η ΠΓΔΜ. Τα προσπερνούσε όμως. Και κατέληγε ότι το μοναδικό εμπόδιο για να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι το διμερές πρόβλημα του ονόματος με την Ελλάδα.

Πέραν από το Σκοπιανό, όμως, αναμένεται και η κατάθεση νέου σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού. Για όλα αυτά θα χρειαστούμε συμμάχους και ερείσματα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε αποξενωθεί από όλους μέχρι το τέλος του βίου αυτής της κυβέρνησης.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *