Γκάφες

Γκάφες

Πριν από λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη. Το video του διαλόγου με τον Κλίντον έγινε viral στο διαδίκτυο. Κάποιες αμήχανες απαντήσεις του Πρωθυπουργού έδειχναν ότι μάλλον δεν είχε καταλάβει τις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο συνομιλητής του. Κάποιοι στάθηκαν στην ελλιπή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Το σημαντικότερο ήταν η προχειρότητα της αντιμετώπισης των θεμάτων. Η πλημμελής προετοιμασία για την προώθηση των θεμάτων μας εκτός συνόρων. Κι εκεί που όλοι ελπίσαμε ότι το πάθημα θα είχε γίνει μάθημα μας προέκυψαν τα tweets.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας να ανταλλάσσει μηνύματα με τον Νταβούτογλου για σοβαρά εθνικά θέματα μέσω tweeter. Ξοδεύουμε εκατομμύρια. Εσείς για να παραβιάζετε. Εμείς για να αναχαιτίζουμε, λέει ο Πρωθυπουργός στο Νταβούτογλου. Ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο λες και παίζει ένα ακριβό παιχνίδι στο play station με το φιλαράκι του. Ο Νταβούτογλου με ένα ξερό σχόλιο τον επανέφερε στη τάξη. Τα σχόλια για τους πιλότους δεν συνάδουν με το κλίμα της ημέρας. Αλέξη ας επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα. Με άλλα λόγια, Αλέξη παιδί μου, σοβαρέψου.

Προηγουμένως ο Πρωθυπουργός είχε δεχθεί να παρακολουθήσει τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Τουρκίας. Και βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ακούει τις αποδοκιμασίες των Τούρκων φιλάθλων κατά την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. Στην Άγκυρα ο Νταβούτογλου μίλησε μπροστά του για αμοιβαίες παραβιάσεις στο Αιγαίο. Τσιμουδιά ο Πρωθυπουργός. Κι όταν Τούρκος δημοσιογράφος τον ρώτησε για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 17, 23, και 24, η απάντηση του κ. Τσίπρα προξένησε πολλά εγκεφαλικά στη Λευκωσία.

Στην επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ βάφτισε την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους. Και πριν σβήσουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των Ισραηλινών έλυσε και το Παλαιστινιακό ανακηρύσσοντας την Α. Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους.

Άτυχες στιγμές ή γκάφες; Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Πρωθυπουργός είναι ένας ευφυής πολιτικός. Η αλαζονεία, όμως, και η άγνοια κινδύνου συνδυασμένα με μια πρωτοφανή για Πρωθυπουργό απειρία τον οδηγούν σε διπλωματικά λάθη. Και το χειρότερο. Εδραιώνεται μια εικόνα της χώρας και του Πρωθυπουργού που αναδύει προχειρότητα, έλλειψη προετοιμασίας, και ελαφρότητα. Αυτά στην εσωτερική πολιτική σκηνή μπορεί να συγχωρούνται. Και ενίοτε και να επιβραβεύονται εκλογικά. Στην αρένα της διεθνούς πολιτικής όμως δεν συγχωρούνται. Γιατί συνεπάγονται εθνικό κόστος. Τα εθνικά θέματα είναι περίπλοκα και ανοιχτά. Και απαιτούν βαθιά γνώση και σοβαρή προετοιμασία. Γιατί αν η περήφανη διαπραγμάτευση τους στα οικονομικά μας κόστισε μερικές δεκάδες δις., στα εθνικά θέματα μπορεί να στοιχίσει με εθνικό ακρωτηριασμό.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *