Δημοκρατία στα ΑΕΙ

Δημοκρατία στα ΑΕΙ

Το πρώτο νομοσχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά κατατέθηκε στη Βουλή, τον Αύγουστο του 2012, από τον γράφοντα. Στο νομοσχέδιο αυτό του Υπουργείου Παιδείας θεσπιζόταν για πρώτη φορά η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Με ένα διεθνώς πιστοποιημένο πληροφοριακό σύστημα. Το σύστημα ΖΕΥΣ. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν καταργούσε τον παραδοσιακό τρόπο ψηφοφορίας με κάλπη. Τον συμπλήρωνε. Σε περίπτωση, που η εκλογή με κάλπη είχε καταστεί αδύνατη, μετά και τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια, ο νομοθέτης έδινε το δικαίωμα εκλογής με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας διασφαλίσαμε το εκλογικό δικαίωμα στις εκλογές οργάνων των ΑΕΙ. Εκλογές που παρεμπόδιζε με τη βία μια οργανωμένη μειοψηφία. Οι εκλογές έγιναν και Συμβούλια εξελέγησαν. Και ο νόμος-πλαίσιο (νόμος Διαμαντοπούλου) που είχε ψηφίσει η Βουλή του 2009 με ευρεία πλειοψηφία, αλλά παρέμενε ανεφάρμοστος, επιτέλους εφαρμόστηκε.

Ο κ. Μπαλτάς έρχεται, σήμερα, να καταργήσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Οι ευθύνες του και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες. Γιατί, όπως έγραψε πρόσφατα ο έγκριτος συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος «Πάνω απ’ όλα, όμως, λησμονεί ο εμπνευστής της σχολιαζόμενης κατάργησης ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία καθιερώθηκε ως απάντηση στη βία που απροσχημάτιστα, επί χρόνια, ασκούσαν την ημέρα των εκλογών ορισμένες φοιτητικές παρατάξεις – με τη συμπαράσταση των γνωστών εξωπανεπιστημιακών – οι οποίες «εξαφάνιζαν» αυθαίρετα τις κάλπες, διακόπτοντας με το «έτσι θέλω» την εκλογική διαδικασία… Ήταν, δηλαδή, μια ευφυής απάντηση στην άσκηση της βίας, που διασφάλιζε το αδιάβλητο των διαδικασιών, η απάντηση της δημοκρατίας στην ωμή αυθαιρεσία.»

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές οργάνων των ΑΕΙ ξεπέρασε το 80%. Πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Ο κ. Μπαλτάς έρχεται να καταργήσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία τη στιγμή που το ΣτΕ απέρριψε κάθε ένσταση εναντίον της. Έρχεται να την καταργήσει όταν πολλές χώρες διεθνώς την έχουν καθιερώσει στις βουλευτικές εκλογές (πχ Φιλανδία, Ολλανδία). Η κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία αντί να επεκτείνει την εφαρμογή της και σε άλλα πεδία για να αυξήσει τη συμμετοχή του πολίτη στις εκλογικές διαδικασίες.

Η κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι άλλη μια θεσμική υποχώρηση του κράτους δικαίου. Γιατί είναι προσκλητήριο στις δυνάμεις του ανορθολογισμού, και της διάλυσης στα ΑΕΙ. Να «εξαφανίζουν» και πάλι τις κάλπες, να διαλύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ισχυριζόμενοι ότι το κάνουν στο όνομα κάποιας πλειοψηφίας. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι δυνάμεις αυτές αποκαλύφθηκαν, μετρήθηκαν, και περιθωριοποιήθηκαν. Ήταν μια οικτρή μειοψηφία. Τώρα, ο κ. Μπαλτάς τους ξαναδίνει την ευκαιρία να φιμώσουν την πλειοψηφία. Του κάνω έκκληση να το ξανασκεφτεί.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *