Επιστροφή στα ουσιώδη

Επιστροφή στα ουσιώδη

Είναι φυσικό η ήττα να φέρνει γκρίνια. Πόσο μάλλον όταν είναι η τρίτη στη σειρά, αν συμπεριλάβουμε και το δημοψήφισμα. Και ακόμη πιο φυσικό η γκρίνια αυτή να φέρνει και εσωστρέφεια όταν ανοίγει και θέμα ηγεσίας.

Ερώτημα πρώτον. Έπρεπε να ανοίξει τώρα θέμα ηγεσίας; Η απάντηση είναι όχι. Έπρεπε να οδηγηθούμε συντεταγμένα στο Συνέδριο του 2016. Να συζητήσουμε πολιτικά, και να ξαναδούμε την πυραμίδα ιδεολογικές αρχές, προγραμματικός λόγος, οργανωτική δομή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα καταλήγαμε και στον αρχηγό που καλύτερα θα εξέφραζε το νέο πρόταγμα. Αφού χαρισματικός ηγέτης, εμβρυουλκός των γεγονότων, δεν υπάρχει στον ορίζοντα, οι συλλογικές διαδικασίες θα έδιναν τη λύση.

Η άκαιρη αμφισβήτηση άνοιξε άκαιρα το θέμα της ηγεσίας. Ας φροντίσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με σεβασμό στην ιστορία της παράταξης.

Ερὠτημα δεύτερο. Κινδυνεύει με διάσπαση η ΝΔ; Πολλοί το επιθυμούν. Οι του ΠΑΣΟΚ που είδαν το κόμμα τους να εξατμίζεται, οι του ΣΥΡΙΖΑ που ενδιαφέρονται για τη μακροημέρευση τους στην εξουσία. Όλους αυτούς τους κατανοώ. Μερικούς δικούς μας που ανακυκλώνουν αυτή τη συζήτηση δεν καταλαβαίνω. Θα μου πείτε πάντοτε στην εγχώρια πολιτική σκηνή η φιλοπρωτία και ο καιροσκοπισμός οδήγησαν σε διασπάσεις και αυτές με τη σειρά τους σε κόμματα προσωπικά και βραχύβια. Στο δικό μας χώρο όσοι το τόλμησαν, από το 74 και μετά, γνώρισαν τι σημαίνει πολιτική έξω από το μαντρί που έλεγε και ο Αβέρωφ. Και είτε περιθωριοποιήθηκαν είτε επέστρεψαν με την ουρά στα σκέλια.

Ερώτημα τρίτο. Είναι η ΝΔ φθαρμένο προϊόν; Αν είσαι διαφημιστής και θέλεις δυο τρεις νέους πελάτες, ενδεχομένως. Για να σοβαρευτούμε. Στην Αμερική και την Ευρώπη αυτά τα θέματα τα έχουν λύσει. Τα κόμματα με μακρόχρονη ιστορική παρουσία είναι αυτά που έχουν σταθερό πλαίσιο ιδεολογικών αρχών. Με πάγιες θέσεις στα βασικά ζητήματα που απασχολούν ένα έθνος και προδιαγράφουν την πορεία του, όπως έλεγε ο Καραμανλής. Και οι ιδεολογικές αρχές της ΝΔ είναι σταθερές και δικαιωμένες. Η ανανέωση σε προγράμματα και πρόσωπα είναι μια άλλη ιστορία. Αναγκαία και επιβεβλημένη.

Συνεπώς, οι επιλογές είναι δεδομένες. Έχεις κόμματα με σταθερό πλαίσιο αρχών έχεις και σταθερή δημοκρατία. Έχεις πολυάριθμα κόμματα με θολές ιδεολογικές αρχές και αυτοσχέδια προγράμματα έχεις σύγχυση και πολιτική αστάθεια. Η ΝΔ είναι πυλώνας σταθερότητας της δημοκρατίας μας. Η κοινωνία την κράτησε όρθια στις τελευταίες εκλογές. Η δική μας ευθύνη είναι να την κρατήσουμε ενωμένη και δυνατή. Και τώρα που τελειώσαμε με τις διαδικαστικές καντρίλλιες ας αρχίσουμε να συζητάμε πολιτικά για να επιλέξουμε τον καλύτερο που θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *