Η επιστροφή της ιδεολογίας

Η επιστροφή της ιδεολογίας

Οι αναφορές του νέου προέδρου της ΝΔ για την επιστροφή του κόμματος στο μεσαίο χώρο ενόχλησαν κάποιους. Δεν θα έπρεπε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα κόμματα έχουν ανάγκη ιδεολογικής και προγραμματικής επαναοριοθέτησης. Η κρίση άλλαξε την ουσία της άσκησης της πολιτικής στη χώρα μας. Έσπασαν παραδοσιακά πελατειακά δίκτυα. Διερράγησαν δεσμοί κοινωνικών ομάδων με κόμματα βασισμένοι σε μια συναλλαγή προνομίων για ψήφους. Γι αυτό είναι επιτακτική σήμερα μια νέα συμφωνία ανάμεσα στους πολίτες και στα κόμματα. Μια συμφωνία που θα πείθει τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες για τα μακροπρόθεσμα οφέλη των μεταρρυθμίσεων. Που θα διαμορφώσουν ένα σταθερό και δίκαιο πλαίσιο κανόνων του παιχνιδιού. Πολλαπλά πιο ωφέλιμο από το πρόσκαιρο και αποσπασματικό όφελος του ρουσφετιού. Άσκηση πολιτικής που θα επανασυνδέει το ατομικό συμφέρον με το συλλογικό και το εθνικό.

Χρειάζεται επίσης μέσα από την ιδεολογική συζήτηση να ξαναπάρουμε τα ηνία της πολιτικής πρότασης στα χέρια μας. Να σταματήσουμε να λειτουργούμε ατομικά και συλλογικά ως απλοί εκτελεστές μνημονίων. Να αρθρώσουμε προγραμματικό λόγο για την ανασυγκρότηση του τόπου. Μια εθνική στρατηγική χαραγμένη από εμάς τους ίδιους. Διευρύνοντας το κεκτημένο της μεταπολίτευσης και διορθώνοντας τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις. Σπάζοντας τους θύλακες της οπισθοδρόμησης. Πέραν και πάνω από μνημόνια.

Υπ᾽αυτήν την έννοια οι ιδεολογικές αναφορές του Μεϊμαράκη αντήχησαν ελπιδοφόρα. Γιατί επανασυνδέουν το νήμα της κυβερνητικής θητείας και της προοπτικής της ΝΔ με το αξιακό και ιδεολογικό της πρόταγμα. Και υπ᾽αυτήν την έννοια επανανοηματοδοτούν την πολιτική της ύπαρξη. Η ΝΔ πρέπει να υπεραμυνθεί και να επικοινωνήσει τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ως κυβέρνηση. Που είναι σύμφυτες με τις ιδεολογικές μας αρχές. Να αποδεχθεί, ταυτόχρονα, ότι η κρίση μας ανάγκασε να πάρουμε και μέτρα άδικα. Με το ισοζύγιο, όμως, της κυβερνητικής μας θητείας να είναι θετικό. Και τους πολίτες να έχουν αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των θυσιών τους και την έξοδο από τη κρίση. Πριν η λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ τα διαλύσει όλα.

Ακόμη σημαντικότερο για τη ΝΔ είναι η άρθρωση ενός σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας, που θα βασίζεται στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Για μια ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία που θα συνδυάζει την ελευθερία με τη τάξη και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Που θα δημιουργεί προϋποθέσεις αριστείας στη παιδεία, και στη δημόσια διοίκηση. Μια ελεύθερη οικονομία, με το κράτος ρυθμιστή και όχι επιχειρηματία. Μια πολιτεία που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός παρέχει το πλαίσιο διαμόρφωσης ενός πεδίου ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης. Αναγκαίας για την έξοδο από τη κρίση και τη μεταμνημονιακή ανόρθωση.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *