Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ

Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ

400,000 ψηφοφόροι έστειλαν ηχηρό μήνυμα τη Κυριακή. Με πολλούς αποδέκτες. Κατ’αρχήν σε όσους βιάστηκαν να προεξοφλήσουν το τέλος της ΝΔ. Η ΝΔ ούτε συρρικνώθηκε ούτε τραυματίστηκε από τη διαδικασία εκλογής αρχηγού. Αντίθετα, βγαίνει ενισχυμένη. Όχι μόνο δεν διασπάστηκε αλλά βγαίνει περισσότερο ενωμένη από ποτέ. Από μια διαδικασία που, σημειωτέον, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να απωθήσουμε αντί να προσελκύσουμε τον κόσμο.

Σε μια εποχή που η πολιτική διαδικασία έχει γίνει απωθητική στα μάτια των πολιτών. Σ´αυτή την εποχή, οι πολίτες περίμεναν στωικά, μέχρι αργά το βράδυ, στις ουρές για να ψηφίσουν. Και αν η διαδικασία ήταν απλούστερη θα είχαν ψηφίσει ακόμα περισσότεροι.

Η συμμετοχή ήταν και μια ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που φαντασιώνονταν η επιδίωκαν μια αναμέτρηση μηχανισμών με κρυφές δεξαμενές και άλλες μπαρούφες. Οι πολίτες τους διέψευσαν. Όπως διέψευσαν και όλους αυτούς που μιλούσαν για φθαρμένο προϊόν και για επικείμενη μοριοποίηση της κεντροδεξιάς. Απέδειξαν ότι το brand name Νέα Δημοκρατία παραμένει ισχυρό. Κι αυτό είναι σημαντικό. Και για τον κεντροδεξιό χώρο και για το πολιτικό σύστημα. Σε μια χώρα που κατατρέχεται από θεσμική ασυνέχεια η ΝΔ αποδεικνύει αξιοσημείωτη θεσμική αντοχή. Τη θεσμική αντοχή και παράδοση ενός πραγματικού ευρωπαϊκού κόμματος. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η ΝΔ ενσωματώνει τα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης σε ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο ορθολογικών δημοκρατικών θεσμών και δομών. Και γεφυρώνει το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα με τα συντηρητικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και οι ιδέες της έχουν επικρατήσει. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συμμερίζεται ότι η ιδανική πολιτεία είναι αυτή που συνδυάζει την ελευθερία με τη κοινωνική δικαιοσύνη. Και οι μεγάλες της επιλογές έχουν ιστορικά δικαιωθεί. Και η θεσμοθέτηση του δημοκρατικού πλαισίου της μεταπολίτευσης και η ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας. Και σε κυβερνητικό επίπεδο, παρά τα αναπόφευκτα λάθη και αστοχίες το συνολικό ισοζύγιο παραμένει θετικό.

Αυτά εξηγούν την ανθεκτικότητα της απήχησης της ΝΔ στην ελληνική κοινωνία. Το ζητούμενο είναι η διεύρυνση της απήχησης της. Και το αποτέλεσμα της Κυριακής δίνει το στίγμα. Κεντροδεξιά, και όχι αμιγώς δεξιά, πολιτική πλατφόρμα και ανανέωση. Και τα δύο αυτά σε διαφορετικούς συνδυασμούς υποψηφίων αναδείχθηκαν πλειοψηφικά στο αποτέλεσμα της Κυριακής. Τη δεύτερη Κυριακή οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα αναζητήσουν τον υποψήφιο που μπορεί να συγκεράσει και τα δύο.

Οι ψηφοφόροι έστειλαν και το μήνυμα ότι επιθυμούν μια ισχυρή αντιπολίτευση που θα ελέγχει την κυβέρνηση. Και δεν θα αποτελεί δεκανίκι της. Δεν γνωρίζω αν στην κυβέρνηση συνεχίζουν να φαντασιώνονται τα περί πολιτικής κυριαρχίας τους. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι έδειξαν προχθές ότι έχουν σοβαρές αντιρρήσεις.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *