Να γαβγίζει ή να δαγκώνει

Να γαβγίζει ή να δαγκώνει

Η πλέον παρεξηγημένη έννοια στο τόπο μας είναι η έννοια της μεταρρύθμισης. Όλοι την επικαλούνται. Από την εκσυγχρονιστική δεξιά μέχρι την ρεφορμιστική αριστερά. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο μεταρρυθμιστικός οίστρος εξαντλείται σε μεγαλόστομες διακηρύξεις, τυφλές συγκρούσεις και, δυστυχώς, μηδαμινό αποτέλεσμα. Η ουσία θυσιάζεται στο βωμό των εντυπώσεων η των εμμονών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πολύπαθος χώρος της εκπαίδευσης. Συνεχές ράβε-ξήλωνε και μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται. Η ΝΔ, για πρώτη φορά, έκανε μια γενναία προσπάθεια να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος το 2011. Υπερψηφίζοντας το νόμο 4009 και αποδεχόμενη το πόρισμα του εθνικού διαλόγου, στον οποίο είχε αποφασιστική συμβολή.

Το 2012, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν στην εντατική. Ο νόμος 4009 παρέμενε ανεφάρμοστος, ο ακαδημαικός χάρτης της χώρας άναρχος, οι καθηγητές χωρίς αξιολόγηση, φωτοτυπίες αντί για βιβλία, κι ένα λύκειο φροντιστήριο.

Τη διετία της διακυβέρνησης μας ολοκληρώσαμε μια συνολική αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα στη βάση των αποτελεσμάτων του εθνικού διαλόγου. Που υλοποιήθηκε με 6 νομοθετήματα και 39 προεδρικά διατάγματα.

  1. Κατ´αρχήν, θεσμοθέτησα την ηλεκτρονική ψηφοφορία, κι έτσι εξελέγησαν Συμβούλια Ιδρυμάτων και εφαρμόστηκε ο νόμος.
  2. Με το σχέδιο Αθηνά κλείσαμε 85 διάσπαρτα τμήματα ΤΕΙ πού λειτουργούσαν μόνο για συντεχνιακούς λόγους. Συγχωνεύοντας συνολικά 134 τμήματα και 4 Ιδρύματα.
  3. Προχωρήσαμε στη διαδικασία διαγραφής των αιώνιων φοιτητών αφού δώσαμε τη δυνατότητα με διπλές εξεταστικές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι πραγματικά το επιθυμούσαν.
  4. Θεσμοθετήσαμε και ξεκινήσαμε τη διαδικασία αξιολόγησης καθηγητών και δασκάλων μετά από 32 χρόνια.
  5. Επαναφέραμε και ενισχύσαμε το θεσμό των προτύπων σχολείων αριστείας με αδιάβλητες επιτυχείς εξετάσεις.
  6. Δημιουργήσαμε το νέο λύκειο με στόχο την παιδευτική του αυτονομία. Με την τράπεζα θεμάτων, και αλλαγές στη μαθησιακή διαδικασία, και στο αναλυτικό πρόγραμμα.
  7. Μειώσαμε τα κενά των εκπαιδευτικών με δίωρη αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και εξορθολογισμό του συστήματος τοποθέτησης τους.
  8. Θεσμοθετήσαμε τη μαθητεία στο επαγγελματικό λύκειο και στα ΙΕΚ.
  9. Νομοθετήσαμε ρυθμιστικό πλαίσιο για την έρευνα και τεχνολογία.
  10. Δώσαμε νομική μορφή στις θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα δίνοντας τέλος σε μια αναχρονιστική πραγματικότητα.

Η συνολική αυτή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έγινε με συναίνεση και διάλογο. Αλλά και σύγκρουση όταν αυτό ήταν αναγκαίο. Σύγκρουση με μια μειοψηφία συνδικαλιστών που αντιδρούσε στην αξιολόγηση. Εις βάρος της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών και της ελληνικής κοινωνίας. Επιστρατεύοντας 86.000 εκπαιδευτικούς προκειμένου να διαφυλαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Η μεταρρύθμιση ξηλώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση εκ βάθρων. Αποτελεί, όμως, πολιτικό περιουσιακό στοιχείο της παράταξης. Κυρίως, γιατί είναι ένα κεκτημένο αξιοπιστίας. Που θα το χρειαστεί για να ανοικοδομήσει την παιδεία από τα ερείπια που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *