“Τα παιδία καταστρέφει”

“Τα παιδία καταστρέφει”

Η κυβέρνηση, με τις ιδεοληψίες της, οδηγεί τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, αποεπένδυσης και φτωχοποίησης. Η καταστροφή, όμως, που συντελείται στο χώρο της παιδείας είναι βιβλική και δύσκολα αναστρέψιμη. Δεν είναι μόνο η διάλυση μιας συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Είναι και η αποδόμηση της πρωτόγνωρης, και εθνικά ευεργετικής, διακομματικής συναίνεσης, που είχαμε επιτύχει. Γιατί ήταν μεγάλο κεκτημένο για τη χώρα ότι το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε το λαϊκισμό και συναίνεσε στην επαναφορά της αριστείας και της αξιολόγησης που εκείνο είχε καταργήσει τη δεκαετία του ’80. Το ΠΑΣΟΚ δια της Διαμαντοπούλου έφερε ένα νόμο-τομή για τη διοίκηση των ΑΕΙ που η ΝΔ ψήφισε, και εγώ ως υπουργός εφάρμοσα, αφού χρειάστηκε να θεσμοθετήσω την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο νόμος Διαμαντοπούλου συνοδεύτηκε από το Σχέδιο Αθηνά. Που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε επί υπουργίας μου και παραμένει η πρώτη και μόνη ουσιαστική πολιτική εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Με τη συγχώνευση 134 τμημάτων και 4 Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και τον εξορθολογισμό των γνωστικών πεδίων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας. Και την ολοκλήρωση της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης όλων των τμημάτων και των περισσοτέρων ιδρυμάτων. Όλα αυτά τα κατήργησαν. Ακύρωσαν, ουσιαστικά, τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, και επανέφεραν το άσυλο της παρανομίας και τους αιώνιους φοιτητές.

Αλλά δεν είναι μόνο η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φτιάξαμε ένα Νέο Γενικό Λύκειο (4186/2013) με παιδευτική αυτονομία και αυστηροποίηση του συστήματος προαγωγής. Ενισχύοντας τα μαθήματα γενικής παιδείας και θεσμοθετώντας την τράπεζα θεμάτων, την εισαγωγή στα ΑΕΙ με βάση την επίδοση και στα τρία χρόνια του Λυκείου, τη βάση του 10 στη γλώσσα και τα μαθηματικά, και τη μείωση των μαθημάτων των πανελλαδικών σε 4. Αλλάξαμε τη μαθησιακή διαδικασία με την εισαγωγή του μαθήματος του project. Και επαναφέραμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τα πρότυπα. Όλα αυτά αποτέλεσαν μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση. Απόρροια πολυετούς εθνικού διαλόγου. Που δημιουργούσε ένα δημόσιο σχολείο υψηλών απαιτήσεων και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εντύπωνε μια κουλτούρα αριστείας στους νέους.

Ακύρωσαν κάθε έννοια αξιολόγησης, κάθε έννοια αριστείας, και έφεραν την ισοπέδωση προς τα κάτω. Αφού, λοιπόν, τα κατήργησαν όλα μας κάλεσαν σε διάλογο. Να συζητήσουμε τι; Προφανώς να νομιμοποιήσουμε τις αυθαιρεσίες και τις ιδεοληψίες τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η διαχειριστική τους ανεπάρκεια. Τα σχολεία έχουν ακόμα κενά και ο υπουργός προχωράει στην ουσιαστική συρρίκνωση του ολοήμερου σχολείου. Γιατί; Λόγω της ανικανότητάς τους να διαχειριστούν τη διαδικασία τοποθέτησης των εκπαιδευτικών με αποτελεσματικό τρόπο. Χωρίς να υποκύπτουν σε συντεχνιακά αιτήματα.

Δυστυχώς τα παιδία δεν παίζει. «Τα παιδία καταστρέφει».

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *