83η ΔΕΘ: Οι ΗΠΑ τιμώμενη χώρα – Η ειρωνεία της Ιστορίας

83η ΔΕΘ: Οι ΗΠΑ τιμώμενη χώρα – Η ειρωνεία της Ιστορίας

Η εκθαμβωτική παρουσία των ΗΠΑ στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης μαρτυρά τη νέα άνοιξη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα μας δηλώνει ότι «ποτέ άλλοτε η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ δεν ήταν πιο δυνατή από σήμερα». Το ίδιο και ο έλληνας Πρωθυπουργός. Εβδομήντα σχεδόν χρόνια μετά τον Εμφύλιο και το δόγμα Τρούμαν, μια αριστερή κυβέρνηση αποδέχεται το τέλος της μεγάλης χίμαιρας, της οδυνηρής αυταπάτης. Επικυρώνοντας τη μεγάλη και ιστορική εθνική επιλογή που πολέμησε λυσσαλέα. Την ευρωατλαντική επιλογή της χώρας. Το «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Χρόνια διαδήλωναν στην πορεία από το Πολυτεχνείο στην αμερικανική πρεσβεία με το σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο συνεχιστής της αντιαμερικανικής παράδοσης στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός εξελέγη υποσχόμενος ότι «μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα παλέψει για το οριστικό κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων και την απομάκρυνση, την απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ». Περιπλανήθηκε αναζητώντας άλλα ασφαλή λιμάνια στη Ρωσία του Πούτιν.

Ευτυχώς για τη χώρα και σ» αυτές τις εξωτικές του επιλογές έκανε πίσω. Εκανε κωλοτούμπα. Εστω και αργά, κατανόησε τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και τα συμφέροντα της χώρας. Και ευτυχώς αυτή η μετάβαση στον ρεαλισμό δεν κόστισε στη χώρα.

Σήμερα, η αριστερή κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη διεύρυνση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα. Κάτι που θα επισφραγίσει την αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας της χώρας μας. Και είναι σε θέση να το κάνει γιατί η αντιπολίτευση δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κραυγάζει, δηλαδή, και δεν λαϊκίζει εις βάρος των συμφερόντων της χώρας για εσωτερικά οφέλη.

Η Ελλάδα έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την Αμερική. Δεσμούς που βασίζονται σε κοινές αξίες, δημοκρατικά ιδεώδη και κοινά συμφέροντα. Και την ελληνική ομογένεια που αποτελεί συνδετικό κρίκο. Οι δύο χώρες βρέθηκαν στην ίδια όχθη της Ιστορίας στους μεγάλους πολέμους του εικοστού αιώνα. Μετά τον Β» Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα εντάχθηκε στο δημοκρατικό θεσμικό οικοδόμημα της Δύσης με ηγέτιδα και εγγυήτρια δύναμη τις ΗΠΑ. Οι στενές φιλικές και συμμαχικές σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν όμως στη διάρκεια της δικτατορίας και της τραγωδίας της Κύπρου.

Η προσεκτική αποστασιοποίηση του προέδρου Κλίντον από την αμερικανική πολιτική της εποχής εκείνης, στην ομιλία του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, άνοιξε τη βαλβίδα εκτόνωσης της συσσωρευμένης έντασης.

Σήμερα ανοίγονται ορίζοντες διευρυμένης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, η αναβάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια έχουν αναβαθμίσει τη γεωπολιτική αξία της χώρας μας. Στο σταυροδρόμι ενεργειακών και μεταναστευτικών ροών, στη μεσογειακή εσχατιά της Δύσης, η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Η διεύρυνση της αμερικανικής παρουσίας, στρατιωτική και οικονομική, είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο ευεργετική μπορεί να είναι για την ασφάλεια και την οικονομία μας. Ακόμη και αν, από ειρωνεία της Ιστορίας, συντελείται στη θητεία μιας αριστερής κυβέρνησης.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *