Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, πρώην Υπουργός

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην Υπουργός. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι Διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Ακαδημαϊκή καριέρα

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος γεννήθηκε το 1960 στον Πειραιά. Το 1977 αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο απ’ όπου αποφοίτησε το 1982 με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, στο School of International Service του Πανεπιστημίου American της Washington DC., λαμβάνοντας μεταπτυχιακό (MA) στις Διεθνείς Σχέσεις το 1985 με άριστα (GPA 4.0), και διδακτορικό τίτλο (PhD) στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Συγκριτική Πολιτική το 1989, επίσης με άριστα.

Τα δύο τελευταία χρόνια των διδακτορικών του σπουδών δίδαξε Διεθνείς Σχέσεις και Συγκριτική Πολιτική στο School of International Service του Πανεπιστημίου American στην Washington DC των ΗΠΑ. Από το 1990 μέχρι το 1992 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Από το 1992 μέχρι το 1995 ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου George Mason στη Virginia των ΗΠΑ.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995 και εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από τον Φεβρουάριο του 2001 ως το Ιούλιο του 2008 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Τον Ιούλιο του 2008 εξελέγη Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος από το 2006 μέχρι το 2010. Το διάστημα 2004-2009, ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στη σύγκλητο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 και για τρία χρόνια δίδαξε στην Έδρα Ελληνικών & Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Σχολή Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων, την Πολιτική Θεωρία, την Ευρωπαϊκή Πολιτική και την Ανάλυση της Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ. Υπήρξε εισηγητής σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Harvard, Princeton, Columbia, Georgetown, University of Chicago). Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται επτά επιστημονικές μονογραφίες, δύο συλλογές άρθρων και έντεκα επιμέλειες συλλογικών τόμων καθώς και άρθρα δημοσιευμένα σε εφημερίδες, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Στο τελευταίο του βιβλίο αναλύει τις Ευρωατλαντικές Σχέσεις στη μεταψυχροπολεμική εποχή.

Πολιτική καριέρα

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εξελέγη πρώτος βουλευτής στην περιφέρεια Α’ Πειραιά και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία (2012-2014). Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 διορίστηκε Αν. Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λουκά Παπαδήμου. Υπηρέτησε ως Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Διετέλεσε Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (2009-2011) και Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» από το 2000 έως το 2010. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 και 2007 κατέλαβε την 8η και 6η, αντίστοιχα, τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, ενώ ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στις εκλογές του 2007. Έχει επίσης διατελέσει Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στο Εθνικό Συμβούλιο της Εξωτερικής Πολιτικής και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Martens Centre for European Studies του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή και πολιτική δράση του, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού από το 2005 ως το 2008, υπήρξε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της UNESCO-Ελλάδας, ενώ σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.