“Προκλήσεις διακυβέρνησης για την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά” (Επιμέλεια)
Το μεγάλο στοίχημα για τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης στη μεταπολεμική περίοδο ήταν η συμφιλίωση των αξιών του συντηρητισμού με τις αρχές του φιλελευθερισμού. Με αφετηρία τις ιδεολογικές ρήξεις που επέφεραν ο ολοκληρωτισμός και η καταστροφικότατη του πολέμου, φιλελεύθεροι και συντηρητικοί επιδίωξαν τη συναίνεση με ελάχιστο κοινό παρανομαστή την απόρριψη τόσο του κρατισμού όσο και του σοσιαλισμού. Η ιδεολογία των κεντροδεξιών κομμάτων εδραιώθηκε στη συνείδηση των Ευρωπαίων ως κινητήρια δύναμη της εντυπωσιακής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης που επετεύχθη μετά το 2945, όπως και της προόδου που έγινε στον τομέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της διεθνούς συνεργασίας γενικότερα.
Με το τέλος του ψυχρού πολέμου οι κεντροδεξιές δυνάμεις φάνηκαν να δικαιώνονται, τουλάχιστον ως προς το σκέλος του οικονομικού φιλελευθερισμού. Μια δεκαετία αργότερα, οι συνέπειες της 11ης Σεπτεμβρίου, κυρίως στον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, έπληξαν, ωστόσο, τη συνοχή της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς σε ζητήματα ασφάλειας, δημοκρατίας, ευρωατλαντικής αλληλεγγύης. Στο πολύπλοκο κουβάρι της σύγχρονης πολιτικής, τα κεντροδεξιά κόμματα αναπλάθουν τον μίτο μιας πολιτικής, την οποία επιμένουν να συνδέουν με τα επιτεύγματα τους στον 20ο αιώνα, ενώ παράλληλα δοκιμάζουν τις δυνατότητες τους στο δυσανάγνωστο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών και στις σχέσεις αυτών με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο ανά χείρας τόμος επιχειρεί να αποτυπώσει σημαντικές πτυχές αυτής της αναζήτησης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κατανεμημένες σε τέσσερεις ενότητες, οι αναλύσεις μελετούν τα διακυβεύματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς σε θέματα ιδεολογικής ταυτότητας, οικονομικής ανάπτυξης, κράτους και κοινωνίας πολιτών, θεσμών και δημοκρατίας. Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί και πολιτικοί διασταυρώνουν απόψεις και εμπειρίες που στοχεύουν να συμβάλλουν στη νοηματοδότηση της διακυβέρνησης στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.