Κογιότ

Κογιότ

Το Σκοπιανό είναι ο μετεωρίτης που αλλάζει τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι με την επίλυση του εθνικού θέματος θα επιτύγχανε τρεις στόχους. Πρώτον, θα κατήγαγε μια πολιτική επιτυχία με ιδεολογικό πρόσιμο. Η αριστερή ιδεολογική της πανοπλία θα την βοηθούσε να λύσει ένα θέμα που αποτύγχαναν να λύσουν οι εθνικόφρονες. Και θα ήταν και μια αναρρίπιση της συνθηκολογημένης αριστεροσύνης της. Δεύτερον, θα κέρδιζε πολιτικό κεφάλαιο στο εξωτερικό προβάλλοντας ως αναγκαίος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Και τρίτον, θα άλλαζε προς όφελός της τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό. Ο στρατηγικός της στόχος ήταν να διχάσει, ή και να διασπάσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Απέτυχε παταγωδώς και στους τρεις. Πρώτον, γιατί η ιδεολογία της, που της επέτρεψε τη λύση, ήταν αυτή που την οδήγησε σε μια συμφωνία που προσβάλει το εθνικό πατριωτικό αίσθημα της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Όχι μιας δράκας εθνικιστών και πατριδοκάπηλων αλλά της πλειοψηφίας των Ελλήνων πατριωτών που δεν συμβιβάζονται με μια εθνική υποχώρηση. Και όπως προδίδει η ιστορία, τα εσωτερικά θέματα μπορεί να φθείρουν μια κυβέρνηση, αλλά τα εξωτερικά μπορεί να την σκοτώσουν. Ιδιαίτερα μια κυβέρνηση που έχει ήδη σωρεύσει κόστος και φθορά.

Η κυβέρνηση διέπραξε, τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο λάθος που έκανε και ο Σημίτης με τις ταυτότητες. Προσέβαλε ένα σύνολο αξιών και πεποιθήσεων που είναι βαθιά ριζωμένες στη συνείδηση του κόσμου. Και παρά τη βαθιά πολιτισμική κρίση παραμένουν σταθερές. Όποιος πάει αντίθετα καταβάλει και το πολιτικό κόστος. Αυτό πληρώνει ήδη η κυβέρνηση με το Σκοπιανό.

Τα εγκώμια απο το εξωτερικό έχουν την αξία τους υπό έναν όρο. Επειδή η εξωτερική πολιτική γίνεται στη βάση του συμφέροντος, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σίγουρη ότι τα ξένα συμφέροντα είναι συμβατά με το εθνικό συμφέρον. Όταν δηλαδή πανηγυρίζουν στην Εσπερία θα πρέπει να ηχούν χαρμόσυνα και οι καμπάνες στις Πρέσπες. Αλλοιώς κάτι έχει κάνει λάθος.

Όσον αφορά την εσωτερική της στόχευση η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Αντί να διχάσει τη ΝΔ, τη συσπείρωσε. Η συνολική στάση της ΝΔ ήταν εθνικά υπεύθυνη και πολιτικά αποτελεσματική. Στέρησε την ακροδεξιά από πολιτικό καύσιμο και της πήρε το τιμόνι από τα χέρια. Και με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε μετατόπισε το πρόβλημα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Και επειδή η πολιτική είναι και αριθμητική, στην πολιτική σκακιέρα μετρούν ήδη τις απώλειες. Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος φυλορροεί και οι κυβερνητικοί βουλευτές δυσκολεύονται. Γι’ αυτό και άρχισαν τις θεωρίες συνομωσίας.

Ο πρωθυπουργός με το Σκοπιανό έπαθε ό,τι παθαίνουν οι Πρωθυπουργοί που αποκτούν την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας. Που θεωρούν ότι υπερνικούν το νόμο της βαρύτητας. Ο ίλιγγος της εξουσίας τούς οδηγεί σε υπέρβαση του χείλους του πολιτικά εφικτού. Νομίζουν ότι τρέχουν ακόμη αλλά μετεωρίζονται ήδη στο κενό. Όπως τα κογιότ στα κινούμενα σχέδια της Warner Bros.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *