Ουρανόπεμπτοι και ηρόστρατοι

Ουρανόπεμπτοι και ηρόστρατοι

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Βενιζέλου. Τον καλύτερο επικήδειο ίσως τον έγραψε ο ίδιος ο Βενιζέλος για τον εαυτό του. Σ´ένα διαξιφισμό του στη Βουλή με τον Αλ. Παπαναστασίου το 1932 είπε ότι ακόμη και ο αντίπαλος εάν εκφωνούσε τον επικήδειο του θα δεχόταν ότι ¨ο προκείμενος νεκρός ήταν ένας αληθινός άνδρας με θάρρος μεγάλο…. Ίσως έκαμε πολλά σφάλματα, αλλά…. ποτέ δεν επερίμενε από την μοίραν να ίδη την χώραν του προηγμένην. Αλλά έθεσε εις την υπηρεσίαν της όλο το πύρ που είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν.¨

Ο Βενιζέλος ενέπνεε σεβασμό και δέος σε φίλους και αντιπάλους. Ο Κλεμανσώ επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στην Ελλάδα πριν την άνοδο του Βενιζέλου στην εξουσία είπε ότι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ήταν ένας δικηγόρος ονόματι Βενιζέλος, σε μερικά χρόνια ολόκληρος η Ευρώπη θα ομιλεί περί αυτού¨.

Το 1919, βρισκόμενος στο Παρίσι στη Διάσκεψη της Ειρήνης, ο Woodrow Wilson, πρόεδρος των ΗΠΑ, ρωτήθηκε ποιος πολιτικός του έκανε εντύπωση στην Ευρώπη. Απάντησε, ¨ο εκπρόσωπος του μικρότερου κράτους. Ο Βενιζέλος¨.

Ο Βενιζέλος επηρέασε όσο κανένας άλλος τον ρου της ιστορίας. Μετατρέποντας μια μικρή χώρα στην Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων. Ουρανόπεμπτο τον ονόμασε ο λαός. Η Ελλάδα ευτύχησε να κυβερνηθεί και από έναν άλλο μεγάλο στη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Τον Καραμανλή. Που ανέπτυξε την οικονομία της, σταθεροποίησε το δημοκρατικό της πολίτευμα, και της εξασφάλισε ένα πλέγμα συμμαχιών και ασφάλειας μέσα από την ευρωπαϊκή της προοπτική. Μετατρέποντας την Ελλάδα από ψωροκώσταινα σε ευρωπαϊκή χώρα.

Η αξία και των δυο αναδεικνύεται απο το εύρος και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετώπισαν και επέλυσαν, και την Ελλάδα που παρέδωσαν στους επιγόνους τους.

Οι σημερινοί κυβερνώντες παρέλαβαν μια ευρωπαϊκή χώρα. Μια χώρα σε κρίση, με πολλά προβλήματα, αλλά χώρα ευρωπαϊκή. Και την μετατρέπουν σε ψωροκώσταινα. Όξυναν ό,τι πρόβλημα αντιμετώπισαν χωρίς να επιλύσουν κανένα. Μετέτρεψαν μια δυσκυβέρνητη χώρα σε ακυβέρνητη πολιτεία.

Κατέστρεψαν την οικονομία της την ώρα που πάσχιζε να ορθοποδήσει. Επιβαρύνοντας την με ένα τρίτο μνημόνιο και 86 δις επιπλέον χρέος. Την απομόνωσαν διεθνώς, και την κατέστησαν περίγελο. Με την απρονοησία τους κατόρθωσαν να μετατρέψουν μια διεθνή ανθρωπιστική κρίση σε ελληνικό πρόβλημα. Και με τους χειρισμούς τους να το εγκλωβίσουν στην ελληνική επικράτεια εναποθέτοντας το στις πλάτες μιας αποδυναμωμένης χώρας. Ήρθαν στην εξουσία εξαπατώντας το λαό με ψεύτικες υποσχέσεις, εξαπατούν τους εαυτούς τους ότι δήθεν κυβερνούν, και θα εξοστρακιστούν από την ιστορία ως ηρόστρατοι. Γιατί πυρπόλησαν μια χώρα για να σβήσουν τη δίψα τους για εξουσία.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *