Ο κλοιός της έρευνας του ειδικού ανακριτή σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω από τον Λευκό Οίκο.
Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφώνησε να συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή, αποδεχόμενος την ενοχή του για το αδίκημα της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης. Η έρευνα για τη συνεργασία της ομάδας του Τραμπ με τη Ρωσία κατά την προεκλογική εκστρατεία αποκτά άλλη δυναμική. Σε αντίθεση με τον ομογενή Παπαδόπουλο, ο Φλίν διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στο επιτελείο Τραμπ.
Η συμφωνία ουσιαστικά σημαίνει ότι ο Φλιν έχει στοιχεία και πληροφορίες που ενοχοποιούν στελέχη υψηλότερα ιστάμενα από εκείνον.
Η έρευνα δείχνει ότι οι θεσμοί της αμερικανικής δημοκρατίας και τα θεσμικά αντίβαρα λειτουργούν. Αυτό, μακροπρόθεσμα, είναι καλό για τη δημοκρατία. Μεσοπρόθεσμα, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα θα περάσει μια βαθιά εσωτερική κρίση. Ιδίως εάν τα στοιχεία οδηγήσουν στην κίνηση των διαδικασιών για την έκπτωση του Τραμπ από το προεδρικό αξίωμα.
Η κρίση αυτή θα διχάσει το πολιτικό σύστημα αλλά και την αμερικανική κοινωνία. Ο Τραμπ έχει ακολουθήσει μια βαθιά διχαστική πολιτική, ακόμη και σε θέματα φύλου και ταυτότητας, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός συμπαγούς πυρήνα οπαδών. Πράγμα που σε μεγάλο βαθμό έχει πετύχει.
Πέρα από τους εσωτερικούς τριγμούς, η κρίση αυτή θα έχει και εξωτερικές επιπτώσεις. Η εικόνα και η θέση της Αμερικής στην εποχή Τραμπ δοκιμάζονται. Η βύθιση της Αμερικής σε μια περίοδο εσωστρέφειας θα παράξει ένα έλλειμμα ηγεσίας σε μια περίοδο μεγάλης πλανητικής αστάθειας. Οι αμερικανορωσικές σχέσεις θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα. Η έρευνα του ειδικού ανακριτή φαίνεται να επιβεβαιώνει τις υποψίες του αμερικανικού κατεστημένου. Την παρέμβαση δηλαδή της Ρωσίας στα εσωτερικά της Αμερικής. Αυτό, εκ των πραγμάτων, θα φέρει μια όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Τα αίτια της νέας επιδείνωσης των σχέσεων Ανατολής και Δύσης, Ρωσίας και Αμερικής, θα διχάσουν τους ιστορικούς του μέλλοντος. Οι παραδοσιακοί συντηρητικοί ιστορικοί θα αποδώσουν τον νέο ψυχρό πόλεμο στις πρακτικές του καθεστώτος Πούτιν.
Πρακτικές που επανέφεραν τη λογική των σφαιρών επιρροής, τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας για τη διευθέτηση διεθνών προβλημάτων. Πρακτικές ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των δυτικών δημοκρατιών, που παραβιάζουν ακόμη και τους κανόνες του κρατοκεντρικού συστήματος της Βεστφαλίας.
Οι ρεβιζιονιστές ιστορικοί θα αναζητήσουν τις ευθύνες της Δύσης για το χειρισμό της μεταψυχροπολεμικής Ρωσίας. Την αποτυχία της ενσωμάτωσής της στη Δύση, τη δημιουργία μιας αίσθησης περικύκλωσης από τη νατοική συμμαχία.
Το βέβαιο είναι ότι μια αλληλουχία γεγονότων οδηγεί σχεδόν νομοτελειακά τα πράγματα σε μια νέα εποχή ψυχρού πολέμου. Γιατί ακόμη και αν επιβιώσει πολιτικά ο Τραμπ, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία.
ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”