Εμπορικός πόλεμος: δασμοί Τραμπ στις εισαγωγές

Εμπορικός πόλεμος: δασμοί Τραμπ στις εισαγωγές

Για τους πιστούς οπαδούς του Τραμπ η ανακοίνωση για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ήταν η τήρηση μιας ακόμη προεκλογικής δέσμευσης. Για όλους τους υπόλοιπους ήταν μια ακόμη αποκοτιά. Η επιβολή δασμών της τάξεως του 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο θα οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο. Και θα βυθίσει τον κόσμο σε μεγαλύτερη αστάθεια.

Η ανακοίνωση δίχασε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έριξε τα χρηματιστήρια και προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων από το σύνολο των ξένων χωρών.

Η επιβολή μιας πολιτικής προστατευτισμού αλλά και η πρόθεση του Τραμπ να πάρει κάποια μέτρα κατά της οπλοκατοχής, μετά τα αποτρόπαια γεγονότα της Φλόριντα, έρχονται σε αντίθεση με τον ιδεολογικό πυρήνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έκαναν λόγο για αριστερές πολιτικές που δεν συνάδουν με τις αρχές της ελεύθερης διακίνησης αγαθών. Υποστηρίζοντας ότι η πολιτική προστατευτισμού θα ζημιώσει τελικά τη βιομηχανία χάλυβα αλλά και άλλους κατασκευαστικούς τομείς. Θα είναι, δηλαδή, συνολικά αρνητική για την αμερικανική οικονομία. Παρόμοιες πολιτικές προστατευτισμού είχαν ακολουθηθεί, άλλωστε, και επί προεδρίας Μπους με αρνητικά αποτελέσματα.

Η επιβολή δασμών θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις της Αμερικής με τους συμμάχους και τους εταίρους της. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε για αντίποινα καθώς η επιβολή δασμών θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Για αντίποινα μίλησαν Ιαπωνία και Κίνα. Η σκληρότερη αντίδραση ήρθε από τον Καναδά, που αγοράζει περίπου το 50% του αμερικανικού χάλυβα.

Ο Καναδάς και το Μεξικό βρίσκονται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA με τις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, στο μέσον των διαπραγματεύσεων, θεωρήθηκε μονομερής και αιφνιδιαστική.

Η απόφαση του Τραμπ ελήφθη παρά τις αρνητικές εισηγήσεις ρεπουμπλικανών γερουσιαστών αλλά και του συμβούλου του για οικονομικά θέματα, Gary Cohn.

Πολλοί εικάζουν ότι ο πραγματικός στόχος της επιβολής δασμών είναι η Κίνα, που έχει κατακλύσει την αμερικανική αγορά με φθηνά μέταλλα. Και ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Όπως σκωπτικά παρατηρούν στην Αμερική, πολλά μπορούν να αλλάξουν στη χαοτική διακυβέρνηση Τραμπ μέχρι την οριστικοποίηση των μέτρων.

Η πολιτική Τραμπ είναι εξόφθαλμα οπισθοδρομική. Οι πολιτικές προστατευτισμού σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία μόνο αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να έχουν. Επιπλέον, θα είναι δυσανάλογο το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει συνολικά η αμερικανική οικονομία και ο αμερικανός φορολογούμενος για τη διάσωση βιομηχανιών που, λόγω της τεχνολογικής επανάστασης, περνούν σιγά σιγά σε δεύτερη μοίρα.

Αυτές οι βιομηχανίες, όμως, της επονομαζόμενης ζώνης της σκουριάς, ανήκουν στις πολιτείες της αμερικανικής ενδοχώρας που έδωσαν τη νίκη στον Τραμπ. Και αν σε κάτι έχει υπάρξει απόλυτα συνεπής ο Τραμπ είναι στην ενίσχυση της εκλογικής του βάσης.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”, φάκελος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *