Στην πολιτική δυο εβδομάδες είναι αιωνιότητα. Τα πάντα μπορεί να συμβούν. Οι αμερικανοί χρησιμοποιούν την έκφραση October surprise. Το αιφνίδιο γεγονός της τελευταίας στιγμής που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η φετινή προεδρική εκλογή δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
Ενώ η Κλίντον φαινόταν να έχει κλειδώσει τις εκλογές, την Παρασκευή το πρωί έσκασε η βόμβα. Ο διευθυντής του FBI ξανάνοιξε το θέμα των περιβόητων emails της Κλίντον. Που είχε ο ίδιος κλείσει το περασμένο καλοκαίρι. Το FBI, αιφνιδίως, φάνηκε να εμπλέκεται στην προεδρική εκλογή, κάτι που εξόργισε τους δημοκρατικούς. Το χειρότερο είναι ότι η όποια διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές. Μέχρι τότε οι σκιές θα αιωρούνται. Ενισχύοντας το ακραίο συντηρητικό αφήγημα της δαιμονοποίησης των Κλίντον.
Ο Τραμπ είδε, ορθά, την ευκαιρία ως game changer.
Και έσπευσε να την αδράξει. Με δημαγωγικές κορώνες μίλησε για νέο και χειρότερο Γουοτεργκέιτ, εγκαλώντας το σύστημα ότι θα έπρεπε να έχει ήδη στείλει την Κλίντον φυλακή.
Αυτά όλα συνέβησαν όταν η προεδρική εκλογή είχε σχεδόν κριθεί. Και το πολιτικό διαφημιστικό χρήμα, αλλά και το ενδιαφέρον των επιτελείων των κομμάτων είχε μετατοπιστεί στις αναμετρήσεις που θα κρίνουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τώρα όλα ξαναρχίζουν από μηδενική βάση.
Το 1972, ο τότε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Νίξον, ο Κίσσιγκερ, με μια συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο, κλείδωσε την εκλογή υπέρ του Νίξον. Ήταν η εποχή που το Βιετνάμ ήταν μια γροθιά στο στομάχι της Αμερικής και ο εφιάλτης κάθε αμερικανικής οικογένειας. Που δεν μπορούσε να αντιληφθεί να αποδεχθεί το λόγο για το φόρο αίματος στις ζούγκλες και τα έλη της νοτιανατολικής Ασίας. Έχουμε την ειρήνη στα χέρια μας είπε ο Κίσσιγκερ και ο Μαγκόβερν είχε ουσιαστικά τελειώσει.
Το 1980, ο Τζακ Αντερσον, εμβληματικός αρθρογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ, έγραψε ότι ο Κάρτερ ετοίμαζε στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση των αμερικανών ομήρων στο Ιράν με στόχο την επανεκλογή του. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ο Ρέιγκαν σάρωσε τον Κάρτερ στις εκλογές και οι όμηροι απελευθερώθηκαν λίγες ώρες μετά την εγκατάσταση του στο Λευκό Οίκο. Οι δημοκρατικοί τον κατηγόρησαν ότι είχε κάνει συμφωνία κάτω από το τραπέζι αλλά ήταν πια πολύ αργά. Οι εκλογές είχαν χαθεί.
Ένας φίλος, βετεράνος αναλυτής των αμερικανικών εκλογών μου έλεγε τις προάλλες ότι για να χάσει η Κλίντον τις εκλογές θα πρέπει να χειροδικήσει εναντίον κάποιου δημοσίως. Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Ζούμε εποχές ταραγμένου θυμικού και απρόβλεπτης εκλογικής συμπεριφοράς. Το σίγουρο είναι ότι όσο πολώνεται το κλίμα στις εκλογές τόσο θα δυσχεραίνει η διακυβέρνηση την επόμενη μέρα.
ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”