Το νέο κύμα της τρομοκρατίας

Το νέο κύμα της τρομοκρατίας

Οι συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον άμαχων πολιτών στις δυτικές μητροπόλεις αποτελούν έναν φρικιαστικό αναβαθμό της τρομοκρατίας. Ένα νέο κύμα τρομοκρατίας, εντελώς απρόβλεπτο, και δύσκολα αποτρέψιμο. Στην πρόσφατη επίθεση στο Λονδίνο, ο χρόνος αντίδρασης της βρετανικής αστυνομίας ήταν εντυπωσιακός. Μέσα σε οκτώ λεπτά από την καταγγελία οι τρομοκράτες έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των αστυνομικών που είχαν σπεύσει στον τόπο του εγκλήματος. Εν τω μεταξύ, όμως, είχαν προλάβει να σκορπίσουν τον θάνατο και τον τρόμο. Χρησιμοποιώντας απολύτως συμβατικά μέσα. Παρασύροντας αμέριμνους διαβάτες με αυτοκίνητο και στη συνέχεια μαχαιρώνοντας όποιους εύρισκαν στο δρόμο τους. Η τυφλή βία της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας εναντίον αθώων πολιτών κλιμακώνεται. Είναι ένα νέο κύμα τρομοκρατίας, είτε από μεμονωμένους δράστες χωρίς καμιά εκπαίδευση, είτε από άτομα με στρατιωτική εκπαίδευση στα πεδία πολέμου της Μέσης Ανατολής. Το κοινό στοιχείο των τρομοκρατών είναι ότι οι περισσότεροι είναι ευρωπαίοι πολίτες. Δεύτερης και τρίτης γενιάς μουσουλμάνοι που γεννήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες, μορφώθηκαν σε ευρωπαϊκά ιδρύματα, και μιλούν ευρωπαϊκές γλώσσες. Το παράδοξο είναι ότι, αυτή η γενιά, που φαινομενικά είναι πιο ενσωματωμένη στη Δύση, είναι και πιο επιρρεπής στην επιρροή του φονταμενταλιστικού Ισλάμ. Από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα μέχρι τους σαλαφιστές. Είναι η γενιά που η συμπεριφορά της κινητροδοτείται περισσότερο από αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και τον Ισλαμικό κόσμο, παρά από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και από αυτή τη γενιά στρατολογούν ευκολότερα η Αλ Κάιντα ή ο ISIS.

Ένα από τα θύματα των τρομοκρατών αντιστάθηκε με θάρρος αντλώντας δύναμη από τα σημεία αναφοράς της ζωής του, όπως η ομάδα του η Μίλγουολ. Ίσως θεωρώντας ότι είχε απέναντί του χούλιγκαν, εάν μάλιστα αληθεύουν οι μαρτυρίες ότι ένας από τους τρομοκράτες φορούσε φανέλα μιας άλλης αγγλικής ομάδας. Και αυτό είναι το δυσεξήγητο αυτού του νέου κύματος. Οι περισσότεροι είναι “εγχώριοι μαχητές” αναθρεμμένοι και μεγαλωμένοι στη Δύση χωρίς να υπάρχει μία ενιαία εξήγηση για τα αίτια της ριζοσπαστικοποίησής τους. Η δαιμονοποίηση της Δύσης για όσα συμβαίνουν στον ισλαμικό κόσμο μπορεί να αποτελεί μια εύκολη αλλά όχι επαρκή εξήγηση γι’ αυτήν τη ριζοσπαστικοποίηση. Και αναμφίβολα το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια μήτρα του κακού. Το φαινόμενο, όμως, αυτής της θρησκευτικής τρομοκρατίας με παγκοσμιοποιημένους στόχους και ακραίες μεθόδους δεν έχει επαρκώς κατανοηθεί.

Από το 1911 ως το 1986 οι Βρετανοί ανθρακωρύχοι χρησιμοποιούσαν καναρίνια στα ορυχεία για να τους προειδοποιούν για τη διαρροή επικίνδυνων αερίων, που μπορούσαν να αποβούν θανατηφόρα. Η τζιχαντιστική τρομοκρατία ενδεχομένως να είναι το καναρίνι στο «γεωπολιτικό ορυχείο». Προάγγελος καταστροφικών εξελίξεων και κινδύνων που δεν μπορούμε επαρκώς να κατανοήσουμε και γι’ αυτό να αποτρέψουμε.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *