Η ΝΔ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Η ΝΔ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η εσωστρέφεια, και η συρρίκνωση. Να υποστεί τη διαδικασία της μοριοποίησης και της ανασύνθεσης του κεντροδεξιού χώρου ερήμην της και εις βάρος της. Η δεύτερη επιλογή είναι να αποκτήσει την πρωτοβουλία της ανασύνθεσης της κεντροδεξιάς και να ξαναγίνει εκφραστής του πλειοψηφικού ρεύματος της κοινωνίας. Αυτή η δεύτερη επιλογή είναι μονόδομος.

Η διαδικαδία εκλογής αρχηγού θα συμβάλλει σ’ αυτή την κατεύθυνση μόνον αν αποτελέσει εγγύηση τριών θεμελιωδών προϋποθέσεων.

Εγγύηση για την ενότητα της παράταξης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να μπορεί να συνθέσει στο πλαίσιο μιας ευρείας πολυσυλλεκτικής παράταξης. Όχι να συρρικνώσει στο όνομα μιας δήθεν ιδεολογικής καθαρότητας.

Εγγύηση για την επικαιροποίηση των ιδεολογικών της αρχών. Μέσα από ένα συνέδριο αρχών και θέσεων. Συνέδριο που θα επικαιροποιήσει την ιδεολογική μας ταυτότητα του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Και θα αρθρώσει στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Αξιόπιστο προγραμματικό λόγο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Εγγύηση για την οργανωτική ανασυγκρότηση και ανανέωση της παράταξης. Σήμερα, οι συνθήκες απαιτούν ένα κόμμα που θα αντλεί νομιμοποίηση από ορθολογικές δημοκρατικές δομές και όχι από το χάρισμα του εκάστοτε ηγέτη. Ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό. Που οι άξιοι θα εκλέγονται χωρίς λίστες και γραμμές, τα συλλογικά όργανα θα λειτουργούν, και θα υπάρχει αξιολόγηση ανθρώπων και ιδεών. Η ανανέωση προϋποθέτει ανατροπές. Όχι σε ηλικία αλλά σε νοοτροπία. Η ΝΔ θα πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις συμμετοχής στη πολιτική διαδικασία ανθρώπων ικανών και καταξιωμένων. Η πολιτική παράδοση είτε εξ αίματος, είτε εξ αγχιστείας δεν μπορεί φυσικά να αποτελέσει κριτήριο αποκλεισμού από τα κοινά. Αλλά δεν μπορεί να αποτελεί και το μοναδικό κριτήριο συμμετοχής. Πρέπει να συμπληρώνεται από το κριτήριο της αξιοσύνης. Και κάτι τελευταίο. Στις ηλικίες 18-24 η ΝΔ πήρε 17%. Αναντίστοιχο με τα ποσοστά της κραταιάς ΔΑΠ στα ΑΕΙ. Που είναι τελικά ποσοστά συγκυριακής συντεχιακής ταύτισης και όχι στη βάση πολιτικής ιδεολογίας, λόγου, και οράματος. Αποτέλεσμα της αποπολιτικοποίησης του φοιτητικού κινήματος. Που κατέληξε προγυμναστήριο του πελατειακού πολιτικού συστήματος. Καλή είναι η διοργάνωση εκδρομών, πάρτυ και βοηθημάτων για να περνάς τα μαθήματα αλλά δεν αποτελεί γύμνασμα ιδεολογικής τριβής και πολιτικής συμμετοχής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να εγγυηθεί όλα αυτά μέσα από τη λειτουργία ενός σύγχρονου, ανοιχτού, ευρωπαικού κόμματος. Είναι η ευθύνη που του αναλογεί και μας αναλογεί για να βγεί η χώρα μας απο τη κρίση και το πολιτικό μας σύστημα απο τη θεσμική υπανάπτυξη.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *