Η Τουρκία είχε υποστεί σφοδρή κριτική για την απροθυμία της να συνδράμει τη Δύση στον πόλεμο κατά του ISIS. Και αυτό, γιατί είχε αρκεστεί να παρακολουθεί τον ISIS και τους Κούρδους να έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο φθοράς. Η αλληλοεξουδετέρωσή τους την εξυπηρετούσε. Η αποστασιοποίησή της την διασφάλιζε από επιθέσεις τζιχαντιστών στην επικράτειά της. Όσον αφορά στον συριακό εμφύλιο η στάση της Τουρκίας ήταν μάλλον αμφιλεγόμενη.
Τι συνέβη ξαφνικά και η Τουρκία άλλαξε στάση; Τρία πράγματα. Πρώτον, η άνοδος του κουρδικού κόμματος στις τελευταίες εκλογές στην Τουρκία. Δεύτερον, η συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ. Οι αμερικανοί ενισχύουν τις χερσαίες κουρδικές δυνάμεις με αντάλλαγμα πληροφορίες για τις συντεταγμένες στόχων των τζιχαντιστών. Αναγκαία προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματικοί οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί. Τρίτον, η μάχη του Κομπάνι. Εκεί το PKK και οι ιρακινοί Κούρδοι περσμεγκά βοήθησαν τους Κούρδους της Συρίας σε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS. Oι Τούρκοι είδαν, μέσα από αυτές τις εξελίξεις, να διαγράφεται η απειλή της δημιουργίας μιας κουρδικής ζώνης στην Ανατολική Συρία. Που θα έθετε de facto τη δυνατότητα δημιουργίας κουρδικής οντότητας.
Με το AKP αποδυναμωμένο, μετά τις τελευταίες εκλογές, ο Ερντογάν άλλαξε στάση. Είδε μια ευκαιρία συσπείρωσης του εσωτερικού μετώπου μέσα από την εξωτερική απειλή. Έχοντας κατά νου να επενδύσει τα κέρδη από αυτήν την εμπλοκή σε μια ενδεχόμενη επαναληπτική εκλογή το φθινόπωρο. Η Τουρκία, έτσι, συντάχθηκε με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS. Παραχωρώντας, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τη βάση του Ινσιρλίκ στις αμερικανικές δυνάμεις για βομβαρδισμούς στόχων των τζιχαντιστών. Με αντάλλαγμα το πράσινο φως για τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης στα σύνορα με τη Συρία. Με πρόσχημα την απομάκρυνση των τζιχαντιστών από την περιοχή, η Τουρκία, ουσιαστικά, προσπαθεί να αποτρέψει τη δημιουργία μιας ζώνης ελεγχόμενης από κουρδικές δυνάμεις. Για το λόγο αυτό, τα τουρκικά αεροσκάφη αντί να βομβαρδίσουν στόχους τζιχαντιστών, άρχισαν να βομβαρδίζουν τις κουρδικές δυνάμεις.
Η Τουρκία ενεπλάκη, ενεργά πια, στην κινούμενη άμμο μιας πολυεπίπεδης διαμάχης στα ανατολικά της. Διέλυσε την εκεχειρία με το PKK και κινδυνεύει να το συσπειρώσει με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ. Παραχωρώντας τις βάσεις της για βομβαρδισμούς του ISIS, έρχεται σε απευθείας αντιπαράθεση μαζί του κάτι που ως τώρα είχε αποφύγει επιμελώς. Στοχεύοντας, τέλος, τις κουρδικές δυνάμεις δημιουργεί προβλήματα στη στρατηγική της Δύσης για την αντιμετώπιση του ISIS. Η εμπλοκή της είναι πιθανότερο ότι θα της αποφέρει περισσότερες ζημίες παρά οφέλη. Τόσο για την εσωτερική όσο και την εξωτερική της ασφάλεια.
ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”