Καταχνιά

Καταχνιά

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν από την Αθήνα χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση. Θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα των Καθολικών. Και τότε θα συμβεί αυτό που όλοι καταλάβαμε από τις διαρροές των τελευταίων ημερών. Η σταύρωση του έλληνα φορολογούμενου. Για άλλη μια φορά οι διαπραγματευτικές γραμμές της κυβέρνησης φαίνεται να έχουν καταρρεύσει σαν τη γραμμή Μαζινό. Γιατί, τελικά, και οι συντάξεις θα μειωθούν, και οι φόροι θα αυξηθούν και το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί. Προσθέστε και τη βόμβα της νέας κλίμακας στην έκτακτη εισφορά που έρχεται να αποτελειώσει τα μικρομεσαία εισοδήματα. Ένας πραγματικός γολγοθάς, που καλείται εκ νέου να ανέβει ο έλληνας φορολογούμενος. Και με τους δανειστές να πιέζουν για άμεση απαλλαγή των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Μια πρόταση θεωρητικά ορθή, αν είναι να μπορέσουν να αιμοδοτήσουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις και να ξαναγίνουν μοχλός ανάπτυξης. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αν ακούσετε πάλι ότι διαπραγματεύονται σκληρά μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί. Η εικόνα στην οικονομία είναι όπως την συνόψισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, σε μια κρίση ειλικρίνειας, «τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα».

Κι όλα αυτά μετά από ένα χρόνο κυβέρνησης αριστεράς, που διακήρυσσε ότι θα τα είχε λύσει όλα και θα είχε βρει τα λεφτά από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Πομπώδεις διακηρύξεις που εύκολα ειπώθηκαν, γρήγορα ξεχάστηκαν. Το βέβαιον είναι ότι αντί για την ανάπτυξη, που μας υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας μετά την Ανάσταση, η Ελλάδα φτωχοποιείται ραγδαία. Ένα στα δυο νοικοκυριά βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ενώ η ανεργία στους νέους καλπάζει πάνω από 50%. Η φτωχοποίηση αρχίζει πια να γίνεται ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Οι συμπολίτες μας που καταφεύγουν στα συσσίτια αυξάνονται, ενώ ολοένα και περισσότερο βλέπεις ανθρώπους να σκαλίζουν τους κάδους απορριμμάτων. Οι υποδομές κακοσυντηρούνται, και ο στόλος των αυτοκινήτων στους ελληνικούς δρόμους γίνεται ολοένα και πιο φτηνός και γερασμένος. Το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα υγείας μετά βίας ανταπεξέρχονται. Ο τομέας της εστίασης και της ψυχαγωγίας έχει συρρικνωθεί σε κύκλους εργασιών μίας άντε δύο ημερών εβδομαδιαίως. Όσο για τον τουρισμό θα είναι θαύμα αν αντέξει τη λαίλαπα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Και την ώρα που η διπλή κρίση της οικονομίας και του προσφυγικού έχει απλωθεί πάνω από τη χώρα και τις προοπτικές της σαν καταχνιά, τι κάνει η κυβέρνηση. Το μόνο που γνωρίζει. Προσπαθεί να εξαφανίσει την πραγματικότητα με επικοινωνιακή διαχείριση και αντιπερισπασμό. Διαπλοκή, λίστες επί λιστών και η πολιτική ζωή στο βούρκο.

Μαύρη καταχνιά.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *