Νέα Μεταπολίτευση

Νέα Μεταπολίτευση

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το μόρφωμα που μας κυβερνάει θα συνεχίσει να πολιτεύεται με τρόπο ταξικό, τιμωρητικό και βαθιά διχαστικό. Είναι η μόνη διέξοδος που έχει. Από τη μια πλευρά για να καλύψει το χάσμα ανάμεσα σ’αυτά που έλεγε και υποσχόταν, κι αυτά που κάνει. Και την ιδεολογική απόσταση ανάμεσα στις αριστερές τους θεωρίες και τις νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές τους πρακτικές. Από την άλλη, για να περιορίσει, όσο είναι δυνατόν, τις εκλογικές του διαρροές. Γιατί τα ανεμομαζώματα εύκολα γίνονται ανεμοσκορπίσματα.

Δεν χωράει επίσης αμφιβολία ότι η πολιτική δύναμη που θα κληθεί να φέρει την ανασύνταξη του τόπου θα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και δεν χωράει επίσης αμφιβολία ότι όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο. Όχι για τη ΝΔ, αλλά για τον τόπο. Υπό την έννοια αυτή το αίτημα των εκλογών από τη ΝΔ αποτελεί μονόδρομο. Γιατί η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων. Και το αίτημα των εκλογών αποτελεί το έσχατο συμβολικό όπλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που διχάζει με τη ρητορεία της και καταστρέφει με τις πολιτικές της.

Η ΝΔ οφείλει να διαμορφώσει ένα νέο πεδίο συναίνεσης. Αποκαθιστώντας την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας. Για να το κάνει αυτό, η ΝΔ οφείλει να επανασυμφιλιώσει την πολιτική με τις ιδέες. Βάζοντας τέλος στην άγονη πορεία ωμού κυβερνητισμού της ταξικής νεοαριστεράς. Επανοηματοδοτώντας τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Ιδεολογίας ανθρωποκεντρικής, με πυξίδα την ελευθερία, την αλληλεγγύη, και τη δημοκρατία. Ιδεολογίας που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης κοινωνικής τάξης, της αστικής τάξης, αλλά αυτά του κοινωνικού συνόλου. Όπως έλεγε ο Θεοτοκάς, η τρέχουσα έκφραση «αστική Δημοκρατία» περιέχει μια σκανδαλώδη αντίφαση. Η Δημοκρατία είναι του Δήμου. Η ίδια η λέξη Δημοκρατία εκφράζει ένα αίτημα λαϊκής χειραφέτησης, ισότητας, και δικαιοσύνης.

Κι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Να δημιουργηθεί ένα σημείο σύγκλισης πολιτών από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και ιδεολογικές προελεύσεις. Να δημιουργηθεί μια νέα πλατιά κοινωνική συμμαχία για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την ολόπλευρη οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, και την ανοιχτή κοινωνία. Και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Η ΝΔ, όμως, πρἐπει να αποκαταστήσει την κακοποιημένη έννοια της μεταρρύθμισης. Επαναβαπτίζοντας την στην αριστοτελική έννοια του μέτρου. Όχι του συμβιβασμού αλλά του μέτρου. Μακράν από τα άκρα είτε της υπερβολής είτε της έλλειψης. Γιατί οι καταστάσεις των άκρων βασανίζουν τον άνθρωπο, έλεγε ο Αριστοτέλης.

Έτσι μόνο θα επανασυνδεθούν σε ένα κοινό όραμα όλες οι κοινωνικές ομάδες που επιζητούν την πρόοδο. Και θ’ανοίξει ο δρόμος για τη μεταμνημονιακή ανόρθωση και μια Νέα Μεταπολίτευση.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *