Τζιχαντιστές

Τζιχαντιστές

Μην τρέφουμε αυταπάτες. Η μνημονιακή τους μετάλλαξη ήταν απότοκος της εξουσιολαγνείας τους. Ο κοινωνικός μετασχηματισμός παραμένει στόχος τους. Απότοκος της αναχρονιστικής και οπισθοδρομικής ιδεοληψίας τους. Το πεδίο σύγκρουσης είναι η Παιδεία. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πήρε τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε ο αλήστου μνήμης προκάτοχος της. Για να ολοκληρώσει την αντιμεταρρύθμιση και την καταστροφή στην παιδεία.

Απέτυχαν τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων μας είπε ο προκάτοχος τους και ήταν έτοιμος να τα καταργήσει. Γιατί, τάχα μου, δημιουργούσαν προβλήματα λειτουργίας και δημοκρατίας. Έχουν αυτοακυρωθεί μας είπε ο σημερινός υπουργός και ετοιμάζεται να καταργήσει τις αρμοδιότητες τους. Ο καμβάς παραμένει κοινός και αναλλοίωτος από υπουργό σε υπουργό αυτής της κυβέρνησης. Δεν θέλουν την εξωστρέφεια. Δεν θέλουν τους διεθνώς διακεκριμένους ακαδημαϊκούς. Δεν θέλουν την αριστεία. Τους αρκεί η εγχώρια αυθεντία του γαλατικού μας χωριού.

Καταργούν και την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα ΑΕΙ. Ως Υπουργός Παιδείας θεσμοθέτησα την ηλεκτρονική ψηφοφορία, τον Αύγουστο του 2012. Ήταν η αυτονόητη και νόμιμη απάντηση της δημοκρατίας στην βία που ασκούσαν οι μπαχαλάκηδες και τα γκρουπούσκουλα. Αρπάζοντας τις κάλπες και διαλύοντας τις εκλογικές διαδικασίες στα Πανεπιστήμια. Με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας διασφαλίσαμε την εφαρμογή του νόμου – πλαισίου του 2009. Που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή με ευρεία διακομματική πλειοψηφία αλλά παρέμενε ανεφάρμοστος. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία έγιναν επιτέλους εκλογές και εξελέγησαν τα σημερινά Συμβούλια των Ιδρυμάτων. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές οργάνων των ΑΕΙ ξεπέρασε το 80%. Πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Κάθε ένσταση εναντίον της απορρίφθηκε από το ΣΤΕ. Ευρωπαϊκές χώρες άλλωστε, όπως η Φιλανδία και η Ολλανδία, έχουν καθιερώσει την ηλεκρονική ψηφοφορία και στις βουλευτικές τους εκλογές.

Το ξήλωμα των Συμβουλίων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας υποκρύπτει βαθιά πολιτικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες. Την παράδοση του Πανεπιστημίου στις δυνάμεις του ανορθολογισμού της οπισθοδρόμησης και της εσωστρέφειας. Στις δυνάμεις της ήσσονος προσπάθειας. Οι δυνάμεις αυτές δεν μπορούν να υπάρξουν με την αριστεία που εκπροσωπούν τα Συμβούλια. Ούτε με τη συμμετοχή που φέρνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία απελευθέρωσε τη δημοκρατική συμμετοχή. Και έδειξε τη γύμνια τους. Μετρήθηκαν και περιθωριοποιήθηκαν. Η κατάργηση της τους δίνει την ευκαιρία να ξαναφιμώσουν την πλειοψηφία. Να εξαφανίζουν και πάλι τις κάλπες, να διαλύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Να κυβερνήσουν τα ΑΕΙ οι αυταρχικές μειοψηφίες.

Η μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης ήταν προϊόν ανάγκης. Πήραν τα λεφτά αλλά ιδεολογικά δεν πιστεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Το ιδεολογικό τους αποτύπωμα φαίνεται καθαρά στο ζωτικό χώρο της παιδείας. Και τρομάζει.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ στα “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *